Trogir
TROGIR – grad sretnih trenutaka (4 km od Villa Masha)
shadow

Trogir - grad sretnih trenutaka

Trogir-grad čija urbanistička cjelina spada među najvrjednije i najbolje očuvane spomenike srednjeg vijeka na istočnoj obali Jadrana, nastao je u 4.stoljeću prije n.e. kao grčka kolonija “Tragurion”.Pun procvat doživljava tijekom srednjeg vijeka. Jedan od bisera Trogira je katedrala sv. Lovre s glasovitim Radovanovim portalom. Istinski zaštitni znak trogirskog kiparstva jest majstor Radovan. On je ujedno i najznačajniji kipar hrvatske srednjovjekovne umjetnosti.

Dah prijašnjih vremena osjeća se u svim trogirskim kalama, koje se u mnogim slučajevima nisu mijenjale stoljećima. Na središnjem trgu je Palača Cipiko čiju gotiku je vrijedno pogledati isto tako kao i južnu obalu s usidrenim najluksuznijim jahtama čiji vlasnici (poput Berniea Ecclestonea) redovito posjećuju Trogir. Na zapadnoj strani obale je atraktivna srednjovjekovna kula Kamerlengo. Od brojnih trogirskih crkava treba spomenuti crkvu sv. Nikole u čijoj dragocjenoj zbirci umjetnina je izložen znameniti reljef Kairosa – božanstva sretnog trenutka (IV/III st.prije n.e.). U Muzeju sakralne umjetnosti se čuva Bogorodica s djetetom – djelo velikog majstora Duknovića, jednog od domaćih majstora koji su živjeli i stvarali na ovom području.

Današnji Trogr je grad u kojem se suvremeni turistički sadržaj (životopisni kafići, vrhunski restorani, barovi, ekološki čiste plaže) skupa s obilnim povijesnim i kulturnim nasljeđem, potiče maštu i poziva na otkrivanje novih doživljaja.
Nije li to dovoljan razlog da posjetite ovaj grad?