Split
Grad nastao prije 1700 godina oko središta Dioklecijanove palače, tadašnjeg centra rimskog carstva (25 km od Villa Masha)
shadow

Split

Palača rimskog cara Dioklecijana, sagrađena 305. godine, središte je starog Splita. Ona je najbolje očuvana palača-utvrda iz vremena Rimskog carstva. Njezini brojni sadržaji, hramovi, primjerice Jupitrov hram, Dioklecianov mauzolej (od 6. stoljeća katedralna crkva u najstarijem svjetskom zdanju), antički Peristil (ritualni Carski trg čije uzdužne strane zatvara niz stupova povezanih lukovima. Sa zapadne strane na te lukove se naslanjaju srednjovjekovne gotičke i kasnije barokne plemičke kuće. S južne strane Peristila uzdiže se monumentalni Protiron s četiri stupa koja nose zabat, Kroz njegov centralni ulaz pojavljivao se pred narod rimski car i obraćao narodu. Iz tog ulaza je za turiste atraktivni Vestibul kroz koji se dolazi do nekadašnjeg prostor carskih odaja.

Palača osim rimskih sadržaja obiluje srednjovjekovnim prostorima, crkvama, muzejima i svekolikim turističkim zanimljivostima.
Tokom ljeta na Peristilu vrhunski i svjetski glazbeni umjetnici izvode simfonijske koncerte, baletne i operne predstave, primjerice Verdijevu Aidu – čija lokacija na Peristilu se s uvažavanjem spominje u svjetskoj teatrološkoj literaturi.

Od brojnih splitskih muzeja i galerija svako nam valja preporučiti Etnografski muzej u staroj splitskoj jezgri i svjetski poznatu Galeriju Ivana Meštrovića, velikog svjetskog kipara (pogledati njegove kipove Indijanac u Chicagu) koji se u stručnoj literaturi uvažava kao konkurent Augustea Rodina.